Zeehonden in Zeeland: ga met de boot op zeehondensafari

zeehonden in zeeland, ga op zeehondensafari om zeehonden te spotten in zeeland.

Zeehonden in Zeeland

Er leeft een grote populatie zeehonden in Zeeland. Ze leven in grote groepen op en rond de zandbanken in de Zeeuwse wateren. Deze zandbanken steken tijdens eb of laagwater tijdelijk boven het wateroppervlak uit. Na het jagen op vissen tijdens vloed, gebruiken zeehonden de zandbanken om uit te rusten en om hun jongen te zogen.

De zeehonden in Zeeland leven voornamelijk in het grootste Nationale park van Nederland, het Nationaal Park Oosterschelde. Het is een ondiepe zeearm, dat afhankelijk is van de getijden. Tijdens eb komt ongeveer één derde van deze zeearm droog te liggen en kun je de zeehonden zien. In de Westerschelde leven ook zeehonden, al is deze kolonie wel een stuk kleiner.

Welke soorten zeehonden leven in Zeeland?

Er komen twee soorten zeehonden in Zeeland voor: de gewone zeehond en de bruine zeehond. De gewone zeehond is de kleinste soort en heeft een kleine kop. Zijn zwarte, donkerbruine of grijze vacht is bedekt met donkere vlekken. Mannetjes worden niet langer dan twee meter. De grijze zeehond kan langer worden dan de gewone zeehond. Mannetjes kunnen wel drie meter worden. Zijn vacht is, zoals de naam al zegt, grijs en heeft geen vlekken. De snuit van de grijze zeehond is recht en de neusgaten zijn gescheiden.

Als je in Zeeland woont, er een paar dagen tussenuit bent of op vakantie bent in deze mooie provincie, denk dan eens aan een zeehondensafari om zeehonden te spotten. Hoe leuk is het om deze dieren te zien!

Wat is een zeehondensafari?

Een zeehondensafari wordt georganiseerd in gebieden waarin zeehondenkolonies voorkomen, zoals kustgebieden en zandbanken. Het is een superleuke excursie, waarbij je per boot vertrekt richting de zandbank waar de zeehonden leven.

Zeehonden kijken

Tijdens laagwater (eb) vertrek je met de boot naar de zandbanken, waar je de zeehonden kunt zien liggen. De boot komt niet te dicht bij de dieren, want het is niet de bedoeling om ze te storen of te laten schrikken, maar wel voldoende dichtbij om ze goed te kunnen zien. Zeehonden zwemmen ook wel eens langs de boot.

Zeevogels en bruinvissen spotten

Er zijn ook veel verschillende soorten (zee)vogels te zien. Met een klein beetje geluk kun je één of meerdere bruinvissen spotten. De bruinvis wordt ook wel eens de Nederlandse dolfijn genoemd. Het is de meest voorkomende walvisachtige langs onze Nederlandse kust.

Zeehondensafari op de Westerschelde

Op de Westerschelde kun je zeehonden spotten op de zandbank ‘de Hooge Platen’ tussen Hoofdplaat en Breskens.

  • Ben je in Zeeuws-Vlaanderen, dan kun je een boottocht boeken bij Rederij de Festijn voor een rondvaart op de Westerschelde op zoek naar zeehonden. Je vertrekt vanuit Breskens. Tijdens de rondvaart krijg je een leuke uitleg over de natuur, de scheepvaart en de visserij. De rondvaart duurt ongeveer 1,5 uur.
  • Ben je in Walcheren, dan kun je bij Rondvaart Zeeland een zeehondensafari boeken van ca. 1,5 uur, waarbij je vertrekt vanuit de jachthaven van Vlissingen. Je vaart richting Breskens op een comfortabele jacht met plaats voor maximaal 12 personen.

Zeehondensafari op de Oosterschelde

Op de Vondelingenplaat en de Roggenplaat in het Nationaal Park Oosterschelde ligt bijna altijd een flinke zeehondenpopulatie.

  • Vertrek uit Zierikzee met Frisia rondvaarten voor een zeehondensafari. Deze boottocht duurt ongeveer 2 uur. Je vaart via het havenkanaal naar het nationaal park de Oosterschelde, onder de imposante Zeelandbrug door richting de zandbank waar de zeehonden gezien worden.
  • Vanuit de pittoreske haven van Bruinisse kun je met Eendracht1 vertrekken voor een tocht van 3 uur over de Oosterschelde, varend langs de mosselbanken en diepe stroomgeulen. Tijdens de vaartocht spot je allerlei grote binnenvaartschepen, de Zeelandbrug en zeehonden relaxend op de zandbank.

Tips voor het boeken van een zeehondensafari

Er zijn verschillende organisatoren van zeehondensafari’s en dat op verschillende locaties in Zeeland. Kijk en vergelijk goed voordat je een keuze maakt, want de prijzen variëren sterk en zijn afhankelijk van de aangeboden service en de extra’s. Denk daarbij aan de huur van een verrekijker of een consumptie die al dan niet bij de prijs inbegrepen is. De boten zijn ook allemaal verschillend. De ene boot is groot, terwijl de andere heel klein is, maar luxer. Bekijk ook goed de duur van de boottocht, want ook daar zitten grote verschillen in.

Onze mooie B&B in Zeeuws-Vlaanderen is de perfecte uitvalsbasis voor leuke excursies en uitstappen tijdens je vakantie in Zeeland, zoals een zeehondensafari om zeehonden te spotten.